Waterstofperoxide
Bij de kapper heb je de term wellicht al gehoord. Maar wat betekent waterstofperoxide precies? En waarvoor wordt het gebruikt? Lees hieronder mee wat het precies doet met je haar.Definitie
Waterstofperoxide wordt ook zuurstofwater genoemd. Het is een anorganische verbinding van waterstof en zuurstof. Het klinkt kunstmatig, maar eigenlijk is het een 100% natuurlijk middel. Je haren zwellen erdoor op, waardoor ze de haarverf beter opnemen. Door de aanwezige zuurstof heeft het een oxiderend effect.
Waterstofperoxide (scheikundige benaming H2O2) is het eenvoudigste peroxide. Een peroxide is een chemische verbinding waarbij je twee zuurstofatomen in enkelvoudige binding hebt. Daardoor hebben deze zuurstofatomen oxidatietoestand -I (wat uitzonderlijk is, normaal hebben ze oxidatietoestand -II).
Haar verven en bleken
Waterstofperoxide meng je met kleurcrème om haarverf te maken. Het speelt de rol van activator of ontwikkelaar. Door de oxiderende werking van het waterstofperoxide neemt je haar de verf beter op. Opgelet: vermeng je ingrediënten steeds in een glazen of plastieken bakje. Door de oxiderende eigenschap mag je dit nooit doen in een metalen bakje. Met waterstofperoxide kan je je haar ook bleker maken. Waterstofperoxide onttrekt kleurstof aan je haar.
Over percentages en volumes
Waterstofperoxide bestaat in verschillende percentages. Hoe hoger het percentage, hoe sterker het product inwerkt en hoe schadelijker het is voor je haar en hoofdhuid. De percentages gaan van 1,9% tot 12%. De meest voorkomende concentraties zijn 3%, 6%, 9% en 12%.
Voor semikleuringen, spoelingen en toners wordt meestal waterstofperoxide 1,9% gebruikt. Dit is de milde vorm. De bedoeling is enkel het neutraliseren van de kleur en/of het inkleuren en glans geven aan het haar.
Met de 3% variant kan je je haar iets donkerder maken. Je kan er bijvoorbeeld grijze haren mee doen verdwijnen of lowlights mee creëren in je blonde haren.
Waterstofperoxide van 6% en 9% dient om je haren lichter van kleur te maken. Naargelang de dikte van je haar ga je met 6% één tot twee tinten lichter en met 9% drie tot vier tinten lichter. De 6% wordt eveneens toegepast voor grijsdekking en donkerder kleuren. Dit is het vaakst voorkomende percentage en is bijna voor iedereen geschikt. Je kan er alle kanten mee uit.
Waterstofperoxide 12% vermijd je best zoveel mogelijk. Het kan je haar erg beschadigen. Gebruik het enkel wanneer je zelf heel donker bent en naar heel licht wil gaan. Doe het zeker nooit op blonde haren, want die zijn van nature brozer. Deze variant is erg agressief en kan zelfs je hoofdhuid kapotmaken.
Bij waterstofperoxide wordt ook gesproken over volumes in plaats van percentages. Een percentage van 3% komt overeen met volume 10, 6% is volume 20, 9% wordt volume 30 en met volume 40 bedoelen we 12%.
Om de kleur te ontwikkelen moeten beide steeds gemengd worden. De mengverhouding wordt altijd aangegeven met cijfers. 1:1 staat voor een even groot deel verf als waterstofperoxide en komt het méést voor. Bij 1:2 (komt meestal voor bij semikleuringen, spoelingen en toners) heb je dubbel zoveel waterstofperoxide als haarverf nodig. Wanneer je de dubbele punt ziet als vermenigvuldigingsteken, weet je onmiddellijk hoeveel waterstofperoxide je nodig hebt.
Het is belangrijk om beide slechts te mengen kort vóór gebruik. De werking van de ontwikkelaar neemt namelijk af na contact met zuurstof. Laat de haarverf tussen de 35 en 45 minuten op je haar en spoel de kleuring daarna grondig uit tot je helder water bekomt.
Zoals je merkt, bevat haarverf steeds waterstofperoxide, in mindere of meerdere mate. Waterstofperoxide staat erom bekend te zorgen voor een goede dekking, maar heeft helaas ook een nadeel: het is belastend voor je haar. Daarom is het beter om enkel de uitgroei te verven. Je kan eventueel na een tijdje de resterende haarverf vermengen met wat water en verspreiden over je lengtes. Zo fris je je kleur wat op. Pas na meerdere kleuringen mag je je volledige haar eens verven. Zo blijft het in betere conditie.
Soms is het waterstofperoxide verrijkt met bijvoorbeeld aloë vera en/of glycerine. Deze producten worden toegevoegd als kalmerend effect en om het haar te hydrateren.
Waarvoor kan je het nog gebruiken?
Waterstofperoxide bestaat niet enkel in combinatie met haarkleuring. Je kan het product ook gewoon bij de apotheker of drogist kopen en toepassen in huis of voor persoonlijke verzorging.
Voeg wat product (de variant van 3%) toe aan de bak water waarin je groente en fruit wast. Het helpt om vuil en pesticiden te verwijderen. Goed naspoelen.
Of gebruik het als mondwater. Meng het waterstofperoxide 6% met evenveel of een groter deel water en dood er bacteriën en virussen mee. Het helpt ook bij aften.
Wanneer je waterstofperoxide mengt met afwasmiddel en zuiveringszout, bekom je de perfecte vlekkenreiniger. Laat het mengsel een tijdje op de vlek zitten vooraleer je het kledingstuk in de wasmachine doet.
©Kapsels.net
Lees ook: Basisinformatie voor het verven van haar