Het verven van het haar - Basisinformatie

Het verven van het haar
Foto: Valua Vitaly/Shutterstock
Zo lang als de beschaving bestaat, bestaan er ook vrouwen die via diverse methoden de kleur van hun haar veranderden of verbeterden. In vroegere tijden werd haarverf gemaakt van fijngemaakte bessen en plantenextracten die vervolgens als een haarspoeling op het haar werden toegepast. In de 17e en 18e eeuw maakten vrouwen gebruik van oliën en poeders om de kleur van hun haar op te lichten. En ook tegenwoordig is de natuurlijke haarkleur vaak niet meer te herkennen bij vrouwen die wat verandering willen.
 
De moderne manier van het haar kleuren bestaat uit een chemisch proces dat in staat is pigment aan de haren toe te voegen of juist weg te nemen. In tegenstelling tot de spoelingen en poeders die vroeger gebruikt werden, is de hedendaagse haarverf in staat om in de haarschacht door te dringen en zo de haarkleur te veranderen van blond tot zwart of elke kleur daar tussenin. Er bestaan nog steeds producten om het haaroppervlak te kleuren, maar er zijn ook producten die enkele dagen, enkele weken of zelfs tot het moment van uitgroei mooi zullen blijven.
 
Om een goede en verantwoorde keuze te kunnen maken in de verschillende soorten haarkleuringen, volgt hieronder wat basisinformatie.
 
De haarkleur komt tot stand door een stofje dat “melanine” heet, dat gevonden kan worden in de schors (cortex) van de individuele haar. Dit is de laag die zich bevindt tussen de buitenste laag (schublaag of cuticle) en de haarkern (core of medulla). Melanine is in twee vormen te onderscheiden, namelijk eumelanine, dat verantwoordelijk is voor een bruine of zwarte haarkleur, en pheomelanine, dat verantwoordelijk is voor rode en blonde nuances in de haarkleur. Het haar kan over beide soorten melanine beschikken of het kan zelfs geheel ontbreken, zoals bij grijs haar het geval is.
 
Wanneer je overweegt om je haar te kleuren of te verven, dan zul je eerst het “bijdragend pigment” van je haar moeten vaststellen. Hiermee wordt de onderliggende kleur van het haar bedoeld dat opgebouwd is uit de verschillende soorten melanine. Vele brunettes en blondines hebben hetzelfde bijdragende pigment, dat alleen afwijkt in intensiteit en kracht van de kleur.
 
Kleurenkaart met verschillende haarkleuren
Foto: Jacob Lund/Canva
We gebruiken de term “niveau” om te bepalen hoe licht of donker een bepaalde haarkleur is of zal zijn. Het kleur niveau is gebaseerd op een schaal in tien stappen, waarbij “1” staat voor zwart en “10” staat voor het lichtste blond. Door het kleurniveau van het haar te bepalen, zal de styliste niet alleen in staat zijn om die kleurnuances te kiezen die het beste zullen werken om de gewenste kleur te bereiken, maar ook om te bepalen of de huidige haarkleur eerst iets opgelicht dient te worden om naar de gewenste kleur toe te werken.
 
Een andere belangrijke term die bij het haarkleuren gebruikt wordt is “toon”, die de warmte of juist de koelte van een kleur bepaalt. Rood, oranje en geel zijn allemaal warme tonen, terwijl blauw, groen en violet als koel beschouwd worden. Ook al zal dit moeilijk te geloven zijn, elk van deze tonen kan binnen een haarkleur aanwezig zijn. Door het correct vaststellen van de natuurlijke haartoon kan de styliste jammerlijke resultaten bij het kleuren van het haar vermijden. Ook al kennen we allemaal wel verhalen van vrienden die hun haren wilden kleuren en bijgevolg hier groen haar aan overhielden, we willen dit geen van allen aan den lijve ondervinden.
 
De intensiteit is ook een punt waar rekening mee gehouden dient te worden wanneer we ons met het kleuren van het haar gaan bezighouden. Aardbeien blond en vuurtoren rood zijn allebei rode tonen, maar ik garandeer je dat niemand deze twee kleuren met elkaar zal verwarren vanwege het verschil in intensiteit.
 
Tenslotte dienen we bij het toevoegen van een kleur aan het haar nog rekening te houden met de basiskleur. De formules voor haarkleuring van tegenwoordig geven de basiskleur duidelijk aan op de verpakking. Deze basiskleuren bestaan gewoonlijk uit rood, roodoranje, oranje, goud, neutraal, blauw, blauwviolet en violet. De basiskleuren neutraal, blauw, blauwviolet en violet zijn gewoonlijk terug te vinden in de gitzwart, as-tonen en platina blond.
 
Wees heel voorzichtig bij het vaststellen en evalueren van je haarkleur voor je met het verven van het haar begint. Jij en je styliste kunnen oogverblindende resultaten bereiken bij het creëren van een natuurlijke look of zelfs een geheel nieuwe look. Maar het allerbelangrijkst is het feit dat een goede voorbereiding jou kan beschermen tegen het maken van een ongelukkige fout bij het kleurproces. Als je eenmaal goed op de hoogte bent van de belangrijke factoren van jouw haarkleur, dan zul je veel plezier beleven aan het kleuren van je haar.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook:
 
Haarverven en ons kleurpalet
 
Méér over het kleuren van haar