Soepel en glad opgestoken kapsel
Opgestoken kapsels zijn altijd populair en iedereen is altijd op zoek naar iets "nieuws" en "anders" voor hun opgestoken kapsel. En net zoals de gehele haarmode met de jaren verandert, veranderen ook de specifieke varianten van die kapsels. In feite vinden dergelijke veranderingen altijd in kleine stapjes plaats. Kleine aanpassingen aan bestaande kapsels leiden naarmate de tijd vordert onvermijdelijk tot nieuwe "looks". Met opgestoken kapsels is dit precies hetzelfde.
In de 80er jaren werden opgestoken kapsels in belangrijke mate gekenmerkt door opgebolde pony's en franjeachtige draaiingen en spiraalvormige accentuerende krullen. Met de overgang van de jaren 80 naar de jaren 90 werden de opbollingen en franjes kleiner en waren het juist de kleine details die het modebeeld bepaalden. Tegenwoordig zijn opgestoken kapsels verfijnder en gladder en hebben ze een frissere en meer wereldwijze uitstraling (maar misschien is die mening beïnvloed door het terugkijken naar voorbije kapsels).
Hoe maak je het kapsel?
We beginnen onze demonstratie op een oefenhoofd met ongewassen haar. We besproeien het haar van het oefenhoofd met een conditioner die niet uitgespoeld hoeft te worden en maken het haar droog, soepel en steil met behulp van een föhn en een platte borstel. Het oefenhoofd wordt naar voren gebogen en het haar wordt vanuit het midden van de kruin naar buiten gekamd, waarbij de natuurlijke scheiding behouden blijft (de natuurlijke scheiding van ons oefenhoofd bevindt zich links van het midden). Als je cliënt geen natuurlijke scheiding heeft, maak je een scheiding of pas je de laatste stappen van dit kapsel daarop aan.
Neem, zodra al het haar soepel gekamd is, een cirkelvormige sectie haar met de kruin in het midden. Dit haar zal de basis vormen en het punt zijn waarop we de lagen voor ons opgestoken kapsel zullen verankeren en verder opbouwen. Verdeel deze cirkelvormige sectie verticaal in twee aparte secties. Houd deze twee secties vast alsof je een paardenstaart wilt maken en knoop ze in een platte knoop, waarbij de knoop zachtjes tegen de hoofdhuid aan ligt. Het heeft geen zin om de knoop strak aan te trekken, want deze zal niet goed blijven zitten.
Gebruik twee grote schuifspelden en veranker de knoop tegen de hoofdhuid door ze kruislings over elkaar te plaatsen. Laat de losse haareinden van het geknoopte haar vallen in de richting die de knoop heeft bepaald en wikkel ze in een cirkelvorm rond de knoop. Voordat de haareinden dunner worden (en om te voorkomen dat het geheel er rafelig uitziet), schuif je een schuifspeld met de geribbelde kant naar beneden over deze haareinden en zet je deze aan de basis van de knoop vast. Werk de nog zichtbare haareinden met de punt van een puntkam onder de zojuist gevormde draaiing. Besproei het geheel lichtjes met haarspray en wrijf zachtjes met de vingers om eventuele opstaande haartjes plat en glad te maken.
Neem nu lange dunne secties haar vanaf de zijkanten ter hoogte van de oren van het hoofd, waarbij je steeds afwisselt tussen links en rechts. Benevel deze segmenten steeds met haarspray, kam ze soepel en sla ze afwisselend over het hoofd en rond de kruin, en zet ze vast met clips waarbij je de haareinden wegwerkt en ze nogmaals benevelt met haarspray om eventuele opstaande haartjes plat en glad te maken.
Werk zo vanaf de zijkanten naar het kuiltje in de nek waarbij je laag op laag maakt van overslaande haarsegmenten. Positioneer deze lagen naar wens om de balans in de vorm van het hoofd te houden. Wanneer het laatste haar vanuit de nek verankerd is, zal het enige haar dat nog loshangt dat deel haar zijn dat zich rechts van de scheiding en bovenop het hoofd bevindt.
Benevel deze linker sectie haar met haarspray, kam het soepel langs de haarlijn aan de linkerkant van het hoofd en zet het vervolgens vast aan de achterkant van het hoofd en langs de onderkant van het kruingebied. Omdat dit deel haar en het bovendeel van het haar het uiterlijk van het kapsel bepalen, is het belangrijk om deze sectie zeer zorgvuldig glad te maken. Als je tevreden bent met de plaatsing van deze sectie haar en de haareinden hebt weggewerkt, kun je verdergaan met het laatste deel haar bovenop het hoofd, dat tevens het laatste deel is dat nog geplaatst moet worden.
Deze laatste sectie is groter dan de andere secties waarmee je hebt gewerkt en moet ook met haarspray beneveld worden en uitgekamd worden tot een breed en soepel lint van haar. Wikkel deze sectie langs de haarlijn aan de rechterkant van het hoofd en langs de onderkant van de kruin en zet het op dezelfde manier vast als de andere segmenten aan de onderkant van de kruin.
Besteed veel aandacht aan het plaatsen van de schuifspelden, draaien van het segment bij de schuifspeld en vervolgens het verankeren van deze sectie met de schuifspeld (met de geribbelde kant naar beneden om meer grip te geven), zodat de schuifspeld aan het zicht onttrokken wordt en werk de haareinden van deze sectie uit het gezicht weg. Benevel de sectie nogmaals met haarspray en maak het voorzichtig glad zodat er geen opstaande haartjes zijn.
Bij onze demonstratie hebben we gebruik gemaakt van twee met steentjes bezette kammen die bovenop het kapsel en achter de scheiding ter decoratie direct achter elkaar gestoken werden. Natuurlijk kunnen er verschillende soorten haaraccessoires worden gebruikt. Let er hierbij goed op dat het evenwicht van het kapsel behouden blijft en dat ze stevig langs de hoofdhuid kunnen worden bevestigd. Haarspelden met steentjes, strikken, een klein kroontje of diadeem, of zelfs bloemen kunnen geschikt zijn voor de gelegenheid.
Het resultaat is een kapsel met een gladde afwerking en een elegante uitstraling en de blijvende kracht om nagenoeg elke zich in de avond voordoende feestelijke activiteit of gelegenheid aan te kunnen.
©Kapsels.net
Zie ook: Méér over opsteekkapsels