Het verwijderen van ongewenst haar

Benen scheren met een scheermes
Foto: Shutterstock
Ongewenst haar is een probleem waar elke vrouw op een bepaald moment in haar leven mee te maken krijgt. Of het nu in het gezicht, op de benen, of ergens anders op het lichaam voorkomt, het verwijderen van haar vertegenwoordigt een groot deel van de haar- en schoonheidsindustrie.
 
Er zijn talloze manieren om haar te verwijderen op plaatsen waar het niet gewenst is, en deze methoden zijn terug te brengen tot de twee belangrijkste categorieën - tijdelijk en permanent.
 
Tijdelijk
 
Zoals de titel zelf al aangeeft, is dit een methode voor het verwijderen van ongewenst haar waarvan het resultaat maar van korte duur is en zal regelmatig, soms zelfs binnen enkele dagen, herhaald moeten worden. Dit kan op verschillende manieren gebeuren welke hieronder verder worden toegelicht.
 
Scheren: Het scheren wordt uitgevoerd met behulp van een vlijmscherp metalen scheerblad (of een houder met meerdere scheermesjes) die de haar aan het huidoppervlak doorsnijdt. Het is een goedkope en snelle methode en is gewoonlijk pijnloos. Het effect blijft maar enkele dagen en moet in de meeste gevallen zelfs elke dag herhaald worden om een glad resultaat te behouden. Bij sommige vrouwen leidt het een enkele keer tot het ingroeien van haren.
 
Veel mensen denken dat de haren, door ze af te scheren, dikker en donkerder terug zullen groeien. Ik kan je gerust stellen, want dit is niet het geval. Een klinische studie van de hand van M. Trotter, dat werd gepubliceerd in het "Anatomical Journal" van december 1928 bewees al dat het afscheren van haren niet leidt tot het terug groeien van dikker en donkerder haar. Het dikker en donkerder worden van de haren heeft eerder te maken met de verandering van de hormoonhuishouding.
 
Haarverwijderingsproducten: Dit zijn meestal crèmes, poeders en lotions die chemicaliën bevatten welke de haar bij het huidoppervlak oplossen. Ook deze middelen zijn niet duur, werken snel en zijn over het algemeen pijnloos. Maar net als bij scheren is het effect van zeer tijdelijke aard, hoewel bij gebruik van deze middelen de behandeling eens per twee of drie dagen herhaald hoeft te worden om een zachte en gladde huid te houden. Wel bestaat er een risico op huidirritaties en brandplekken door het gebruik van de chemicaliën, zeker bij mensen met een gevoelige huid.
 
Wrijving: Dit is een veel minder vaak gebruikte methode voor het verwijderen van ongewenst haar, omdat het maar weinig effectief is. Het kan het best toegepast worden op de fijne haartjes op de benen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een ruw oppervlak (meestal ruwe stroken die aan een handschoen of want gehecht zijn), waarmee de haartjes op het huidoppervlak worden weggepoetst of gewreven.
 
Het heeft als bijkomend voordeel dat tegelijk de losse huidschilfers van de huid verwijderd worden. Zie het als een scrubbing, waarbij de fijne haartjes mee los komen. En ook deze methode is goedkoop, maar is wederom van korte duur en dient elke paar dagen herhaald te worden voor het optimale resultaat. Enige voorzichtigheid is geboden omdat door een te harde wrijving gemakkelijk schaafwondjes en huidirritatie kan ontstaan.
 
Er zijn ook tijdelijke ontharingsmethoden waarvan het resultaat langer dan een paar dagen zichtbaar blijft.
 
Epileren: Bij epileren wordt gebruik gemaakt van een epileertang of een metalen pincent met platte uiteinden, waarmee een enkele haar of een paar haren tegelijk vlak boven het huidoppervlak en dicht bij de wortel worden ingeklemd en met wortel en al uit de huid worden getrokken terwijl de huid gespannen wordt. Het epileren wordt meestal toegepast op kleine gebieden die onthaard moeten worden, zoals bij de wenkbrauwen in het gezicht.
 
Dit proces is te langzaam, te arbeidsintensief en te pijnlijk voor vrouwen om op grotere huidoppervlakken te gebruiken zoals de benen, oksels of gevoelige gebieden als de bikinilijn. Wanneer het epileren niet correct wordt uitgevoerd, kan dit resulteren in putjes en littekens op het huidoppervlak.
 
Haar verwijderen met waxen
Foto: Shutterstock
Waxen: Bij deze methode wordt een door verwarming vloeibaar gemaakte wasachtige substantie op de met haartjes bedekte huid aangebracht. Vervolgens wordt een lap of dik papier op de nog warme wax gedrukt. Zodra de was is afgekoeld en hard is geworden, wordt met een snelle beweging de gehele strip van de huid getrokken, waarbij de in de was gekleefde haartjes met wortel en al uitgetrokken worden.
 
Waxen is een snelle en goedkope methode, maar de haartjes kunnen net boven of net onder het huidoppervlak afbreken, wat kan leiden tot het ingroeien van de haartjes. Als het niet deskundig wordt uitgevoerd, kan het een erg rommelig proces zijn en kan het bovendien moeilijk zijn de juiste samenstelling te maken. Veel vrouwen vinden het een erg pijnlijke behandeling. Bovendien is voorzichtigheid geboden in verband met het vermijden van huidinfecties.
 
Suikeren: Suikeren is bijna identiek aan waxen. Behalve de samenstelling van het product is ook de behandeling nagenoeg gelijk aan die bij waxen. Bij suikeren wordt een dikke en plakkerige pasta gebruikt (die van oorsprong uit suikerachtige ingrediënten bestaat, vandaar de naam) die op de huid wordt toegepast en met een lap of dik papier wordt bedekt. En ook hier wordt met een snelle beweging de gehele strip van de huid getrokken, waarbij de haartjes worden uitgetrokken.
 
Net als bij waxen kunnen de haartjes net boven of net onder het huidoppervlak afbreken, wat kan leiden tot het ingroeien van de haartjes. En ook hier wordt deskundigheid bij de uitvoering verwacht, omdat het eveneens een erg rommelig proces kan zijn en erg moeilijk kan zijn de juiste samenstelling te maken. Qua gevoeligheid is suikeren even pijnlijk als waxen.
 
Lees verder ...