Een opgestoken gevlochten kapsel
In onze ononderbroken zoektocht naar verschillende uitstralingen die gegeven kunnen worden aan opgestoken kapsels bij lang haar, kwam ook het idee om gebruik te maken van vlechten in ons op. Het gebruik maken van vlechten bij opgestoken kapsels is niet onbekend. Het wordt in feite zelfs zeer regelmatig toegepast.Maar in de meeste gevallen worden vlechten gebruikt als accenten of als basis waarop het hoofdontwerp wordt vastgezet. We vroegen ons af of we geen aantrekkelijke opgestoken kapsel konden ontwerpen waarbij juist de vlechttechniek op de voorgrond staat. En ook dit idee is niet nieuw.
- Klitvrije elastiekjes
- Grote en kleine schuifspelden
Het maken van het kapsel
We begonnen met dit kapsel door het ongewassen haar te borstelen om het glad en klitvrij te maken. We gebruikten ook een antikroes serum (zoals Frizz Ease van John Frieda), waarvan we enkele druppels in de palm van onze hand deden en het gelijkmatig over de binnenkant van onze handen en vingers verdeelden. Hierna wreven we met onze handen zachtjes over het haar en kamden het haar met onze vingers, waardoor het serum gelijkmatig over de gehele lengte van het haar, van de hoofdhuid tot de haareinden, verdeeld werd. Omdat we erg veel haar hadden om mee te werken, herhaalden we deze stap enkele keren tot het haar geheel zacht was gemaakt.
Het ontwerp voor het kapsel dat we in gedachten hadden, bestond meer uit een vrije vorm en was meer asymmetrisch van vorm, in die zin dat we op zoek waren naar een natuurlijker uitstraling en dat het kapsel toepasbaar was voor iedereen die de stijl zelf wilde proberen. We begonnen dus in het midden van de kruin en namen hier een segment haar van 10 bij 10 cm exact in het midden van het hoofd. We kamden het segment haar uit om het soepel te maken en vlochten dit haar in een standaard uit drie strengen bestaande vlecht waarvan de basis exact in het midden van het segment lag.
Het einde van de vlecht werd vastgezet met een klitvrij elastiekje. De vlecht werd vervolgens in een naar buiten gerichte spiraalvorm gelegd, waarbij de zijkant van de vlecht steeds tegen de hoofdhuid aan kwam te liggen, en werd vastgezet met grote schuifspelden.
Daarna gingen we verder met de rest van het haar. We namen boven op het hoofd een tweede sectie haar apart dat even breed was als de sectie bij de kruin, maar die nu doorliep tot het voorhoofd. Deze sectie werd ook op de gebruikelijke wijze ingevlochten, maar nu lag de basis van de vlecht iets vanaf de achterzijde van het paneel. Het einde van de vlecht werd weer vastgezet met een klitvrij elastiekje en werd op dezelfde wijze gedraaid en vastgezet als de eerste vlecht. Nu hadden we twee spiralen die vlak voor elkaar lagen, één op de kruin en de ander er vlak voor.
Onze volgende sectie bevond zich aan de rechterkant, waar we het haar vlak achter het rechter oor opnamen. Ook hier vlochten we de drie strengen haar en namen de achterzijde van de sectie als uitgangspunt voor de vlecht. Na het vastzetten van het eind van de vlecht met een klitvrij elastiekje draaiden we deze vlecht klokgewijs rond de achterste spiraal bij de kruin en stopten het einde van de vlecht weg onder de rand van de spiraal. De vlecht werd op zijn plaats gehouden door kleine schuifspeldjes die het aan de spiraal verankerden.
Nu gingen we verder aan de linkerkant van het hoofd en namen hier een sectie haar op juist vóór het linkeroor en ook dit haar werd ingevlochten met de basis aan de achterzijde van de sectie, waarna we het einde van de vlecht vast zetten met een klitvrij elastiekje. Deze vlecht werd in tegengestelde richting om de voorste spiraal gedraaid, waarbij ook hier het uiteinde van de vlecht werd weggestoken onder de rand van de spiraal en de vlecht op zijn plaats werd gehouden met behulp van kleine schuifspeldjes.
Onze laatste sectie bestond uit het haar van de gebogen sectie achter het linkeroor en doorlopend langs de neklijn. Ook deze sectie werd ingevlochten, maar niet als een standaard vlecht, maar volgens de Franse vlechttechniek. Bij het invlechten van het haar werd de vlecht steeds in het midden van de sectie gehouden tot aan de rechterkant van het nekgebied. Hierna werd de vlecht volgens de standaard techniek verder ingevlochten en vastgezet met een klitvrij elastiekje.
Het losse gedeelte van de vlecht werd verticaal over de rechter vlecht heen gekruist en in een S-vorm tussen de twee spiralen vastgezet. Het eind van de vlecht werd buiten het zicht onder de rand van de voorste spiraal weggestoken. De vlecht werd op zijn route met behulp van zowel grote als kleine schuifspelden vastgezet, naar gelang de noodzaak.
Voor de finishing touch benevelden we het kapsel lichtjes met haarspray en duwden zachtjes enkele losse haren op hun plaats. Het ontwerp werd hierna verder versierd met Faux Parel armbandjes die zo geplaatst werden dat ze er uit zagen als dubbele rijtjes parels. Het kapsel zou er even goed uitzien als gebruik gemaakt werd van met juwelen bezette haarspelden of langere strengen kralen om de golven van de spiralen te accentueren. Ook het gebruiken van een parelketting die op speelse wijze verankerd wordt, zou het geheel kunnen verfraaien.
©Kapsels.net
Zie ook: Méér over opgestoken kapsels