Verschil tussen barbier en kapper

Barbier die het haar van een man scheert
Foto: Depositphotos
Vraag: Wat is het verschil tussen een barbier en een kapper?
 
Antwoord: Er is een groot verschil tussen beide. Een barbier biedt enkel dienstverlening qua knippen en stylen van herenhaar, terwijl een kapper of kapsalon zowel mannelijke als vrouwelijke klanten bedient. Tot ongeveer 1960 gingen mannen naar een barbier, terwijl vrouwen zich naar het schoonheidssalon begaven. Een schoonheidssalon gespecialiseerd in haar, schoonheid en nagelverzorging.
 
In die tijd waren de concepten van deze plaatsen anders dan nu het geval is. Verzorging is enorm intenser geworden, dus hebben we schoonheidssalons, nagelstudio’s, kappers en barbiers die allen gespecialiseerd zijn binnen een bepaald domein van de verzorgings- en schoonheidsindustrie.
 
Barbiers waren veel populairder in de jaren 1900. Mannen zouden geen voet binnen gezet hebben in een schoonheids- of kapsalon. Dat deed men gewoon niet. Mannen lieten hun haar knippen in erg gestructureerde, korte en keurige kapsels die nauwgezet en strak op hun plaats gehouden werden door stylinggels of –crèmes. Ze gingen naar barbiershops – ruimtes strikt voor mannen. Barbiers waren hoofdzakelijk mannen die gespecialiseerd waren in mannelijke haarsnitten, kapsels en baarden.
 
Dan kwam het moment waarop de Beatles en Rolling Stones de wereld bestormden en zij veranderden de regels van het spel. Mannen lieten hun haren lang en warrig. Het was in de mode voor mannen om hun haar te laten groeien en het te föhnen. Bekijk maar foto’s van Axl Rose, Kurt Cobain, Jim Morrison, Joe Elliot, Jon Bon Jovi, Steve Tyler en Richie Sambora. Deze bad boys zorgden ervoor dat het in de mode was voor heren om lang haar te hebben met highlights, een kleurtje, een permanent of geföhnd.
 
Beeldt u zich het effect in van de cultuurschok die deze verandering had op de barbierindustrie. Barbiers kenden niets van mèches, föhnen of permanenten. Dit waren diensten die beperkt waren tot de kapsters in schoonheidssalons. “Uniseks” salons schoten als paddenstoelen uit de grond. Ze hielden het bij de basisnoden van zowel heren als dames, maar ze verloren hun “gespecialiseerde” toets, vooral in het geval van de opmaak van heren.
 
De uitdrukking “van alles iets, maar van niets alles” was heel erg van toepassing op deze uniseks salons. Studenten werden getraind om veel verschillende behandelingen op het haar te kunnen uitvoeren, maar hen werd nooit de kunst aangeleerd om uit te blinken in één domein. Jammer genoeg gingen heel wat barbiers failliet hierdoor en een stukje mannelijke verzorgingscultuur stierf een stille dood in dit tijdperk.
 
Tegenwoordig zijn barbiershops eigenlijk opnieuw hip. Mannen stappen opnieuw af van het metroseksuele fenomeen. Mannen die macho, mannelijk en viriel zijn, zijn opnieuw in trek. Goed voorbeelden hiervan zijn Bradley Cooper, Gerard Butler en Chris Hemsworth en Jamie Dornan. De glamoureuze bad boys zijn vervlogen en we zien een nieuw tijdperk met mannen die sterk en verzorgd zijn en een goed voorkomen hebben, zonder dat ze daarom overdreven lief gemaakt zijn. Baarden zijn ook aan een enorme comeback bezig.
 
Een wederopstanding van de barbier is dus bezig. Kappersscholen plaatsen opnieuw modules van barbier en mannelijke verzorging in hun syllabi, wat betekent dat studenten getraind worden om te voldoen aan specifieke noden van mannen. Het feit dat er een toename is van de nood aan barbiers betekent dat opnieuw méér studenten getraind worden in de kunst van barbier.
 
©kapsels.net
 
Lees ook:
 
Kappersjobs
 
Waar is het woord barbier van afkomstig?