Opvliegers en haarkleuring

Ongelijke haarkleur bij de aanzet aan de haarwortels
Foto: Nikkimeel/Getty Images/Canva
Vraag: Sinds ik in de menopauze ben, ziet mijn haar er niet meer zo goed uit als vroeger wanneer het pas geverfd is. Ik merk vaak een kleurverschil bij de haarwortels. Iemand vertelde me dat opvliegers hier de oorzaak van kunnen zijn. Is dit waar?
 
Antwoord: Ja, het is waar. Opvliegers zijn een van de symptomen van de menopauze en kunnen verschillende effecten hebben op het lichaam van een vrouw. Ze kunnen meerdere keren per dag voorkomen, waardoor een vrouw zich warm en ongemakkelijk voelt. Een van de minder bekende effecten van de menopauze is dat ze de kleurresultaten van het haar kan beïnvloeden, met name bij de wortels, door de warmte die wordt gegenereerd door opvliegers.
 
Voordat ik uitleg hoe opvliegers de haarkleuring kunnen beïnvloeden, is het belangrijk dat je begrijpt hoe haarkleuring werkt. De hoeveelheid en het type pigment genaamd melanine in ons haar bepaalt onze natuurlijke haarkleur. Wanneer we het verven, gebruiken we een chemisch proces om het pigment in ons haar te veranderen.
 
Tijdens het kleurproces wordt de buitenste laag van het haar, de schubbenlaag (de cuticula), geopend met behulp van chemicaliën. Hierdoor kan de haarkleuring de haarschacht binnendringen. Zodra het haar gekleurd is, sluit de schubbenlaag zich. Tijdens een opvlieger stijgt de lichaamstemperatuur snel en hierdoor kan ook de temperatuur van de hoofdhuid stijgen. Deze verandering in temperatuur van de hoofdhuid kan de kleurresultaten beïnvloeden.
 
Bij hoge temperaturen kunnen chemische reacties sneller verlopen dan bij lagere temperaturen. Dit betekent dat de chemische reacties die gebruikt worden bij het haarkleuringsproces sneller kunnen verlopen bij de haarwortels tijdens opvliegers. Dit kan ertoe leiden dat de kleur van het haar bij de wortels donkerder of lichter is dan de rest van het haar.
 
Wanneer de schubbenlaag van het haar te snel sluit, kan het pigment minder goed in de haarschacht doordringen, wat kan leiden tot een lichtere haarkleur. Aan de andere kant, als de schubbenlaag te lang open blijft, kan het haarkleurpigment dieper in de haarschacht doordringen, wat mogelijk kan leiden tot een donkerdere haarkleur.
 
Een verstoord chemisch proces kan leiden tot ongelijkmatige haarkleurresultaten, vooral bij de wortels, waar het haar zich het dichtst bij de hoofdhuid bevindt, en waar de warmte die wordt gegenereerd door opvliegers het meest intens is.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Meer over het verven van haar