Waar extensions vandaan komen

Extensions
Foto: Depositphotos
Vraag: Ik heb reeds heel wat advertenties gezien voor verlengingen met menselijk haar, met verschillende beroemdheden die zelfs hun eigen lijn hebben en ook veel andere merken. Dit lijkt heel wat menselijk haar en ik vraag me af waar dit vandaan komt.
 
Is dit een mengeling van mannelijk en vrouwelijk haar? Is het afkomstig van volwassenen? Waar halen deze bedrijven hun haar en hoeveel betalen ze de mensen daarvoor? Ik ben bezorgd dat mensen die in armoede leven misschien wel uitgebuit worden voor hun haar. Ik zou het appreciëren mocht u mijn vragen kunnen beantwoorden.

 
Antwoord: De afkomst van het menselijke haar voor extensions kan erg variëren, afhankelijk van het bedrijf en de kwaliteit van het haar in kwestie.
 
Meestal komt het menselijke haar voor pruiken en extensions uit India. Daar wordt het in tempels verzameld. Daarna wordt het geborsteld, behandeld en klaargemaakt voor gebruik in pruiken en haarverlengingen. De donoren worden vaak betaald en het haar wordt gewoonlijk verzameld om het ordentelijk te houden en er makkelijker mee te kunnen werken.
 
Er bestaan echter ook gevallen waarbij het haar gegeven wordt als religieus offer en het dus niet financieel gecompenseerd wordt. De tempel aanvaardt dan het haar en verkoopt het om geld te hebben voor de tempel. De compensatie lijkt gewoonlijk erg laag naar Westerse normen, maar in de streek zelf staat dit vaak gelijk met een maandwedde.
 
Gelijkaardige verhalen komen voor in andere delen van de wereld waar haar verkocht wordt. Natuurlijk probeert het bedrijf maximale winst te maken en dus zal het haar kopen tegen de laagst mogelijke prijs. Wie bezorgd is over uitbuiting, moet eens zelf de praktijken van de bedrijven onderzoeken en kijken wat fair is in deze situatie.
 
Er bestaan heel veel meningen over de waarde van haar en de prijs die geboden wordt. Net zoveel als er manieren zijn om het haar te verzamelen. Sommigen vinden de vergoedingen voldoende – omdat het verkopen van haar slechts een tweede inkomen is – terwijl anderen menen dat – door het gebrek aan werk – de haarverkoop eigenlijk als hoofdinkomen moet gezien worden en de prijs dus bijgevolg niet hoog genoeg is.
 
Sommigen vinden dat tempels die haar verzamelen onder het mom van religieus offer en dit haar dan verkopen voor hun eigen winst, eigenlijk aan schurkendaden doen. Anderen echter menen dat haar dat door iemand aangeboden werd aan de tempel eigenlijk mag verkocht worden ten voordele van de tempel en dat de tempel op die manier méér voor de mensen kan doen.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Alles over extensions