Waarom haar zo belangrijk is (2)
Vorige paginaHaar in de geschiedenis
Naarmate de eeuwen voorbijgaan, verandert ook onze benadering van haar. Wat ooit een teken van de mannelijke krijger was, is een onderdeel van alternatieve cultuur geworden en wordt nog steeds maar traag aanvaard als mainstream. Lang haar voor mannen heeft tegenwoordig een heel andere betekenis dan eeuwen geleden, maar sinds de jaren 1960 heeft een revival van de Braveheartlook meer en meer aan impact gewonnen, helemaal tot op de catwalks van de internationale modecentra.
Een bekend vijftiende-eeuws handboek van de inquisitie, “Malleus Maleficarum” door Heinrich Kramer en Jacob Sprenger, omschrijft vrouwen met mooi haar als vatbaarder om geroepen te worden door duivelse krachten “omdat ze zichzelf te veel wijden aan de verzorging en versiering van hun haar of omdat ze er eigenlijk trots op zijn of omdat God dit in Zijn goedheid toestaat zodat vrouwen bang kunnen zijn om mannen te verleiden met de middelen waarmee de duivels willen dat ze mannen verleiden.”
Snel na dit donkere tijdperk begon er een nieuw tijdperk, waarin pruiken populair werden bij de Europese aristocratie. Het begon allemaal toen de Franse Koning Lodewijk XIV zijn haar begon te verliezen op de leeftijd van 17 jaar. Hij huurde snel 48 pruikenmakers om zijn publieke imago te behouden. Natuurlijk was dit de aanzet tot een grote trend die zich over heel Europa verspreidde. Gepoederde pruiken, tegenwoordig gemaakt uit paardenhaar, zijn nog steeds een normaal gezicht in Britse rechtbanken.
Haar in de religie
Het idee van vrouwelijk haar dat gevaarlijk is, leeft nog steeds in grote mate in vele culturen en religies. De dreiging van brandstapels is dan misschien wel voorbij, maar er zijn andere zogenaamde gevolgen van het koesteren van de schoonheid van haar. In naam van nederigheid dragen vrouwen sluiers, speciale kapsels en hoofdbedekkingen. Daar zijn vele voorbeelden van: katholieke nonnen, moslimvrouwen, de amish of mennonieten. Tegelijkertijd is het knippen van haar vaak verboden door een religie. De bekendste voorbeelden zijn misschien de rastafari en sikh religies.
Inheemse Amerikanen en Polynesiërs geloven dat lang haar een teken is van een sterke geest en enkel mag geknipt worden als onderdeel van een inwijdingsceremonie. Eens geknipt moet het op verschillende manieren weggegooid worden die gewoonlijk het teruggeven aan de natuur omvatten.
Spiegeltje, spiegeltje …
Er kan niet ontkend worden dat haar niet enkel persoonlijk, maar ook een uitdrukking van cultuur is. De geschiedenis van haar steekt vol drama, gaande van de private poederkamer tot de publieke scène. Het is niet verrassend dat de haarindustrie één van de meest competitieve is met een jaarlijkse omzet van ongeveer 20 miljard dollar in de VS alleen al en die groeit nog steeds.
Dit betekent dat we kunnen uitkijken naar zelfs nog meer plezier met haar, kleuringen, pruiken en accessoires. Allen gemaakt om ons goed en mooi te laten voelen. Dit betekent ook dat onze uiterlijke verschijning, naast alle “terug naar de natuur” trends een hoge prioriteit heeft en de kracht van haar zijn grip op ons en onze verbeelding niet zal verliezen. Naarmate technieken verbeteren en strikte gewoontes soepeler worden, zal de weg geplaveid zijn met prachtige kapsels en ook betere remedies voor hen die hun natuurlijke haar verloren hebben door ziekte.
Mensen met krullend haar hoeven niet langer mensen met steil haar te benijden en omgekeerd. Blondines kunnen voor zwart gaan en kale mensen ontdekken een geweldige vrijheid in de kleurrijke wereld van pruiken. De enige limiet is je verbeelding, wel, en misschien ook je job.
©Kapsels.net
Lees ook: Signalen uitzenden via het haar