Permanente ontharingstechnieken (2)
Vorige paginaFlashlampen, ook gekend als IPL (Intense Pulsed Light)
Flashlampen werden geďntroduceerd in de jaren 60. Deze ontharingstechnologie werkt door het licht te filteren bij ongewenst haar en de thermale en mechanische reacties die door de warmte van het licht geproduceerd worden, beschadigen de haarfollikels, waardoor die uitvallen.
Flashlampen kunnen – bij herhaalde sessies – de teruggroeicyclus vernietigen. IPL is een veilige methode om lichaamshaar te verwijderen zonder de gebruikelijke bijwerkingen, op voorwaarde dat een gekwalificeerd iemand de behandeling uitvoert. Maar het is zo dat – net als bij elektrolyse – kwetsuren en verbranding kan voorkomen wanneer die persoon onvoldoende kennis heeft over en niet vertrouwd is met de techniek.
Het is ook een pijnloze methode, die kan toegepast worden op elk lichaamsdeel, hoe de vorm en afmetingen ook zijn. Maar flashlampen kunnen – net zoals de laser trouwens – enkel donkere haarpigmenten aantasten en daardoor is de methode niet interessant voor iemand met blond of rood haar.
Gepatenteerde radiofrequentie technologie
Een relatief nieuwe en minder bekende ontharingsmethode is de gepatenteerde radiofrequentie technologie: die werkt door een koele, droge golf te richten op elk individueel haar, dat bij de wortel gedood wordt en geen kans meer krijgt om terug te groeien. Omdat deze methode relatief nieuw is, is er heel wat minder literatuur over verschenen.
De meeste rapporten zijn wel positief. Sommige producenten beweren dat klinisch bewezen is dat de methode net zo efficiënt is als elektrolyse, maar niet de nadelen heeft van pijn, roodheid en littekenvorming. Terwijl andere methodes beperkingen hebben qua haarzone die kan verwijderd worden, werkt gepatenteerde radiofrequentie technologie efficiënt op alle lichaamsdelen.
Orale medicatie op voorschrift
Elk jaar wordt de sociale druk in verband met mooie, onbehaarde lichamen groter, dus worden constant alternatieve methodes geproduceerd om te voldoen aan die vraag. Heel wat orale geneesmiddelen werden recent uitgetest en reduceerden en stopten in sommige gevallen de haargroei.
Spironolacton is het best gekende middel om haargroei te reduceren. Maar dit geneesmiddel is relatief nieuw, dus zijn er nog heel wat ongewenste bijwerkingen die door de medische wereld nog niet aangepakt zijn. Het is daarom erg belangrijk dat u de mogelijke neveneffecten met uw dokter bespreekt.
Ontharen met de draad
Zoals andere ontharingsmethodes werd ontharen met de draad reeds toegepast in de oudheid, vooral dan bij oosterse culturen. De laatste tijd heeft de techniek zijn intrede gedaan in de westerse wereld.
Zoals de naam reeds doet vermoeden, wordt een dunne katoendraad langs de zone met ongewenst haar getrokken, waarbij de haartjes komen vast te zitten in een soort mini lasso. Die trekt dan het haartje uit de follikel. Wanneer deze behandeling vaak wordt toegepast, kan die de follikel beschadigen, waardoor het haartje niet meer teruggroeit.
Deze methode is erg veilig en efficiënt wanneer die goed wordt uitgevoerd. Een nadeel is dat ontharen met de draad enkel kan op kleinere plaatsen zoals wenkbrauwen en kin.
Nog een nadeel is dat deze methode nogal pijnlijk is. De pijn is te vergelijken met de pijn die u ervaart wanneer u haartjes plukt met het pincet. Voor de minder moedigen onder u bestaat er een verdovende spray. De kostprijs in ongeveer dezelfde als bij waxen, alhoewel er toch wel verschillen zijn tussen de verschillende salons.
©Kapsels.net
Zie ook: Vragen over ongewenste haargroei